Läkartjänster

Ortomolekylär medicin

Kroppen består inte av separata system som ska behandlas enskilt utan är en helhet och bör därför också undersökas och behandlas utifrån det. Med ett holistiskt synsätt får du hjälp av vår läkare att finna orsaken till symtom och ohälsa och vi ger oss inte för än vi nått hela vägen fram tillsammans med dig.

Ortomolekylär medicin är en form av medicin som fokuserar på att bibehålla optimal hälsa genom att förse kroppen med den korrekta balansen av naturliga ämnen, såsom vitaminer, mineraler, aminosyror och andra viktiga näringsämnen. Termen ”ortomolekylär” myntades av Nobelprisvinnande kemisten Linus Pauling på 1960-talet och syftar på användningen av rätt molekyler i rätt mängd för att främja optimal hälsa.

Ortomolekylär medicin utgår ifrån att många hälsoproblem orsakas av obalanser eller brister i väsentliga näringsämnen och att återställande av rätt balans kan främja läkning och förebygga sjukdomar. Man kan  använda höga doser av vitaminer och andra näringsämnen för att behandla och förbättra ett brett spektrum av tillstånd till exempel hjärt-kärlsjukdomar, autoimmuna sjukdomar, psykiska sjukdomar/störningar.

Dr. Michael Spitzbart är en av de främsta specialister inom ortomolekylär medicin och vår läkare Mareike har regelbunden kontakt med honom. Vi samarbetar med laboratorium i Tyskland för att kunna erbjuda ett stort utbud av blodprover som ligger i framkant av modern hälsa.


Hälsoutredning. Nybesök 60 min. Återbesök 30/60min. 

Passar dig med långvarig sjukdom/symtom/besvär som känner att du inte fått ordentlig utredning eller klarhet i vad din ohälsa beror på. Vi gör ett grundligt detektivarbete för att komma fram till orsaken till dina symtom/sjukdom och ger oss inte för än vi nått hela vägen fram.

Du träffar vår läkare Mareike i 45-60minuter. Ni går igenom samtliga besvär, ser på vårdhistorik och diskuterar helhetsbilden och på besöket görs också en omfattande klinisk undersökning av kroppen. Efter ditt besök sammanställer och analyserar Mareike all information hon fått för att söka efter vad som ligger till grund för dina symtom eller diagnos. I vissa fall behöver fler undersökningar eller provtagning göras och i andra fall inte. Oavsett så är vi noga med att göra en behandlingsplan tillsammans med dig och när du går hem från oss ska du alltid veta vad nästa steg är.

Läkarbesök 30min – specifikt besvär/åkomma av enklare art.

  • Undersökning av fysisk åkomma, t ex utslag, eksem eller liknande
  • Genomgång av din medicinlista, kanske äter du onödigt mycket mediciner som också påverkar varandra?

..Eller något helt annat, fråga oss gärna så guidar vi dig till rätt typ av besök!

Receptförskrivning

När du behöver läkemedelsrecept. SMS tjänst. Skriv namn, personnummer och önskat läkemedel till 0768152955 så hjälper vår läkare Mareike dig inom 48h, men oftast snabbare. Betalas med swish.

Intyg

Intyg till tex körkort, resan, arbetsgivare.

Telefonrådgivning 15minuter

Önskar du diskutera med läkare, boka in dig för rådgivning i onlinebokningen.


Vitamin C

Vitamin C, även känd som askorbinsyra, är ett vattenlösligt vitamin som är avgörande för tillväxt, utveckling och reparation av kroppsvävnader. Det är också en viktig antioxidant som hjälper till att skydda cellerna från skador orsakade av fria radikaler.
Människokroppen kan inte producera C-vitamin på egen hand, så det måste fås genom diet eller kosttillskott. Några bra matkällor för C-vitamin inkluderar citrusfrukter (som apelsiner och grapefrukt), jordgubbar, kiwifrukter, papaya, röd och grön paprika, broccoli och tomater.

Här är några av de nyckelroller som vitamin C spelar i ämnesomsättningen:

Anti-Aging: Kollagensyntes: Vitamin C är väsentligt för syntesen av kollagen, ett strukturellt protein som finns i hud, skelett och andra vävnader. Kollagensyntes involverar hydroxylering av prolin- och lysinrester, vilket kräver vitamin C som en kofaktor.

Energi: Karnitinsyntes: C-vitamin är involverat i syntesen av karnitin, en molekyl som hjälper till att transportera fettsyror in i mitokondrierna, där de kan användas för energiproduktion.

Humoret: Syntes av neurotransmittorer: C-vitamin är involverat i syntesen av signalsubstanser som noradrenalin och serotonin, vilka är viktiga för humörreglering och andra funktioner i kroppen.

Immunsystem: Antioxidantaktivitet: Vitamin C är en kraftfull antioxidant som hjälper till att skydda cellerna från skador orsakade av fria radikaler. Det hjälper till att regenerera andra antioxidanter som vitamin E, och kan också rensa fria radikaler direkt.
C-vitamin kan hjälpa till att stärka immunförsvaret genom att förbättra funktionen hos vita blodkroppar, som är viktiga för att bekämpa infektioner och kan minska risken för kroniska sjukdomar.

Blod: Järnabsorption: C-vitamin ökar upptaget av järn från växtbaserade livsmedel genom att omvandla icke-hemjärn till en mer lättupptagbar form.

Vitamin C kan också administreras intravenöst (IV) i högre doser direkt in i blodomloppet genom en ven. Detta gör att högre doser av C-vitamin kan levereras till kroppen än vad som skulle vara möjligt genom orala kosttillskott.
Detta kan göras som anti-aging eller vid infektion. Till exempel, när man känner av att man hålla på att bli förkyld. Eller man vill känna sig piggare och vill prestera bättre.

Magnesium:

Magnesium är ett viktigt mineral som spelar många viktiga roller i kroppen. Det är involverat i över 300 enzymatiska reaktioner och krävs för att många fysiologiska processer ska fungera korrekt. Här är några av magnesiums nyckelfunktioner i kroppen:

Muskel- och nervfunktion: Magnesium är involverat i sammandragning och avslappning av muskler, inklusive hjärtat. Det spelar också en roll i överföringen av nervimpulser.

Energiproduktion: Magnesium krävs för produktionen av ATP (adenosintrifosfat), den primära energikällan i kroppen.

Proteinsyntes: Magnesium är involverat i syntesen av proteiner, inklusive enzymer och strukturella proteiner.

DNA- och RNA-syntes: Magnesium krävs för syntesen av DNA och RNA, kroppens genetiska material.

Blodsockerreglering: Magnesium spelar en roll i insulinutsöndringen och glukosmetabolismen och kan hjälpa till att förbättra insulinkänsligheten.

Blodtrycksreglering: Magnesium hjälper till att reglera blodtrycket genom att slappna av blodkärlen och förbättra cirkulationen.

Benhälsa: Magnesium är involverat i bildandet och underhållet av friska ben och kan hjälpa till att förebygga benskörhet.

Några bra matkällor för magnesium inkluderar gröna bladgrönsaker (som spenat och grönkål), nötter och frön, fullkorn och baljväxter.
Magnesium finns också som kosttillskott men oftast är upptaget via tarmen och efterföljande diarré limiterande.
Så då är det ett bra tillfälle med magnesiumdropp intravenös, även för aktiva idrottare som oftast svettas ut en hel del magnesium.